Życie bez glutenu – czy gluten jest faktycznie szkodliwy?
Nieraz skorzystanie z porad dietetyka to bardzo dobre rozstrzygnięcie. Z jakiej przyczyny? Ponieważ na świecie pojawia się wiele mitów, jakie dotyczą jedzenia. Choćby mit dotyczący glutenu. Wiele osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Oczywiście, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Towary mleczne także są wrogie dla alergików. Właśnie dlatego przed metamorfozami żywieniowymi trzeba zwrócić się po radę do dietetyka, jaki zaleca rozmaite testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dziedzinie odchudzania, bowiem nie chcą się przyznać że mają jakikolwiek problem. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że szybko uzyskamy ładną i szczupłą figurę. Aczkolwiek prawda bywa całkowicie inna i raz za razem nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje czy też po prostu nie mamy siły na to, aby wykorzystywać ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Najogromniejszym błędem jest zastosowanie kilku rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie oraz wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiej przyczyny? Ponieważ organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że dobra ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował i rozpoczyna się bronić kiedy tylko jest ich mniej. dlaczego bez glutenu Ta obrona skutkuje kolosalnym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w ciele, przede wszystkim, jeśli niespodziewanie zjemy nadmiernie mnóstwo. To bazowy błąd odchudzających się, porządniej w następstwie tego zacząć jedną długotrwałą dietę jednak nie przekształcać jej.
Zobacz filmik